A kvarcüveg, mint adathordozó

Számtalan üvegfajta létezik ma már, melyek egy része olyan felhasználási móddal kecsegtet, amit pár évtizeddel ezelőtt még gondolni sem mertünk. Egy igazán extrém változat a kvarcüveg, ami adathordozóként szolgál.

kvarc

A kvarcüveg, egy látszólag egyszerű anyag, azonban forradalmi lehetőségeket rejt magában, amelyek alapjaiban változtathatják meg az adattárolás világát. Egy kis lemez képes 7-360 terabájt adatot tárolni, és a kutatók szerint annyira stabil, hogy akár több milliárd évig őrizni tudják a rájuk írt információkat.

Az elterjedt adattárolók, mint amilyen az SSD, vagy a HDD, olcsó, könnyen használható és praktikus eszközöknek számítanak, a hátrányuk azonban az, hogy rövid időn belül hajlamosak az adatvesztésre. Felmérések alapján a merevlemezek 11%-a 4 év után meghibásodik, míg az SSD meghajtók élettartama is csak pár évvel hosszabb. Jelenleg a felhőalapú megoldások jelentik a biztonságos adattárolást, azonban ezeknek a szolgáltatóknak is szükségük van fizikai tárolókra, amelyek jellemzően szintén HDD-k, vagy SSD-k.

A kvarcüveg, mint adathordozó nem csupán egy technológiai újítás, hanem egy forradalmi lépés az adattárolás történetében. A kutatók szerint ez a technológia képes megőrizni civilizációnk minden digitálisan létező emlékét, ami jelen tudásunk szerint szinte az örökkévalóságig megmaradhat.

Legnagyobb hátrányuk az, hogy még kísérleti fázisban tart a fejlesztésük, így egyetlen műszaki webshop sem árulja még ezeket a portrékákat. Pár éven belül azonban várható a megjelenésük, és akkor teljesen felforgatják az adattárolásról alkotott képünket.

Bővebb információra van szükséged?

Vedd fel velünk a kapcsolatot