Mi az a fénycsatorna?

A fénycsatorna egy olyan megoldás vagy nevezzük inkább terméknek, ami lehetőséget biztosít ablaktalan helyiségek természetes fénnyel történő megvilágítására. Tipikusan ilyen helyek lehetnek a ház azon helyiségei, melyek közvetlen ablakkal nem rendelkeznek (gardrób, közlekedők és folyosók, mellékhelyiség), de fogalmazhatunk úgy is, hogy mindazon helyek esetében tökéletes megoldás, ahová nincs mód homlokzati nyílászárót telepíteni. Tehát a fénycsatorna abban segít, hogy ezeket a helyiségeket természetes fénnyel árasszuk el.

 

fénycsatorna

Az energiahatékonyság jegyében 

Mai világunkban egyre nagyobb igény mutatkozik egy megfelelő energia hatékony otthon kialakítására. Így nemcsak a tervezés és a kivitelezés során fordítunk nagy figyelmet például az energia hatékony fűtés kiépítésére, a megfelelően szigetelt nyílászárók beszerzésére, a tökéletes tetőtéri vagy tetőszigetelés és vízszigetelés kialakítására, hanem az energiahatékonyság jegyében fontos lépcső a megfelelő üveg ablakok és nyílászárok beszerelése is, vagy ide sorolhatjuk az energiatakarékos izzókra történő átállást. Mindezek mellett viszont nyugodtan kijelenthetjük, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik a természetes fénnyel történő lakás megvilágítására való törekvésben. Ehhez nyújt nagy segítséget egy fénycsatorna vagy fénycsatorna rendszer, de a természetes fény terjedésében sokat segít például az üvegkorlát vagy az üvegajtó is. 

Hogyan működik?

Három fő elemből áll (külső elem, fénytovábbító cső és belső búra). A fénycsatorna a tetőn keresztül egy fénytovábbító cső segítségével juttatja a természetes fényt a kívánt helyiségbe. A tetőn a tetősíkban egy elem engedi be – gyűjti össze - a napfényt, a beltérben pedig egy lámpaburához hasonló szórótest biztosítja a bevilágítást. Fontos tudni, hogy a tető hajlásszöge, a fénycsatorna tájolása és annak hossza éppúgy befolyásolja majd a szerkezet hatékonyságát, tehát ezzel számolni kell a telepítés alkalmával.

Bővebb információra van szükséged?

Vedd fel velünk a kapcsolatot