Miért jó, ha fényben úszik a lakás?

A természetes fény befolyásolja a testi és a lelki állapotunkat, hatással van a közérzetünkre, növeli az energiaszintünket és a betegségek kialakulásának az esélyét is csökkenti. Napjainkban sajnos egyre több időt kell töltenünk mesterséges fényben, ami egyáltalán nem helyettesíti a természetes fényt.

Éppen ezért érdemes minél nagyobb ablakokkal beépíttetni a lakást, hogy a helyiségek a lehető legnagyobb fényáramban ússzanak, így a kedvünk is lényegesen jobbá válik. Ráadásul a napfény egészségügyi hatásai is kiválóak, hiszen elősegíti a szervezet D-vitamin termelését.

Miért van nagy szerepe a D-vitaminnak?

A D-vitamin több szempontból is pozitívan befolyásolja a szervezetünket, felel a csontok és az izomzat épségéért, valamint támogatja az immunrendszer normál működését. A megfelelő D-vitamin szint meggátolja a vastagbélrák kialakulását, segít megelőzni a szív és érrendszeri megbetegedéseket.

D-vitamin a vírusok ellen

Tehát D-vitamint leginkább a napfény hatására állítja elő a szervezet, de bizonyos ételekben is megtalálható, például zsíros halakban, halak májában, tojássárgájában, és minden olyan élelmiszerben, amelyek dúsítottak. Csupán, az ilyen ételek fogyasztásával nem lehet elérni az ideális mennyiséget, ezért szükség lehet kiegészítésre, de szerencsére ma már számtalan D-vitamin készítmény a rendelkezésünkre áll. Ősszel és télen még nagyobb szerepe van a pótlásnak, hiszen napközben is elég nagy a szürkület és hamarabb is megy le a nap. Az étrend-kiegészítők az egészséges emberekre nézve nem jelentenek egészségügyi kockázatot, viszont a pontos mennyiség függ attól is, hogy ki mennyit tölt mondjuk a szabad levegőn vagy milyen lakókörnyezetben él.

Célszerű minél több időt eltölteni a természetes fényben, de az UV sugarak ellen okvetlen védekezzünk, mert rendkívül káros hatásokkal bírnak, többek között gyorsítják a bőr öregedését, erősebbé teszik a különféle bőrbetegségek tüneteit, allergiás reakciókat válthatnak ki, valamint növelik a bőrrák kialakulását. Amennyiben megfelelő naptejet alkalmazunk, az UV sugarak nem fogják intenzíven érni a szervezetünket.

Bővebb információra van szükséged?

Vedd fel velünk a kapcsolatot